Plaatjes in je hoofd
Deze blog verscheen op de website van YOUNG, het young professionals label van Schouten & Nelissen, waar ik als trainer en auteur aan verbonden ben.
Ik heb een trucje. Hij is een beetje gênant, maar goed… Hij werkt.
Stel, ik ben in gesprek met een leukerd. Klik, klik, wat klikken we goed. Maar ik wil méér dan alleen uitwisselen van platonische anekdotes (denk: telefoonnummers, speeksel, huwelijksgeloften). Dan ga ik een plaatje in zijn hoofd planten. “Grappig, ik moest laatst nog denken aan [insert huidig gespreksonderwerp]. Ja, ik stond onder de douche, en daar heb ik de beste ideeën als ik zo mijn haar sta te wassen.”
Ineens heb ik het beeld in zijn hoofd gestopt van mezelf, maar dan naakt. En ingezeept. U-huh. Zonder op de man af te hoeven vragen ‘zeg, zie jij mij een beetje zitten?’, kan ik daarna vrij snel zijn lichaamstaal lezen of dit plaatje hem beviel. Feit is: dit beeld blijft meestal wel hangen. Terwijl ik als de vermoorde onschuld nog een drankje bestel en doorkakel over het betreffende gespreksonderwerp.
Dit werkt ook zakelijk. Maar dan op de plek van die natte droom, jouw ideale functie, werk en/of verantwoordelijkheden. Iets minder smeuïg, maar het werkt net zo goed. Leer om plaatjes in andermans hoofden te stoppen.
“Als aanvoerder bij ons voetbalteam ben ik –zeg maar- de leidinggevende op het veld. Ik verdeel de taken zo dat iedereen goed uit de verf komt.”
“Ik heb het rapport eens met een consultancy oog bekeken en dan zie ik deze mogelijkheden...”
“Stel je je eens voor. Ik ben de senior marketeer en jij bent de klant. En ik presenteer deze offerte…”
Hoe concreter, hoe beter. En hoe frequenter, hoe beter. Laat de mensen in je omgeving zich jouw ideale toekomst voorstellen. Jouw plaatje in hun hoofd. Na een tijdje gaat je baas het eigenlijk heel logisch vinden jou promotie te geven, kijken je collega’s niet meer op als je een ander takenpakket hebt en behandelden de klanten je eigenlijk al die tijd al alsof je senior was. Het plaatje voelt immers bekend.
Daarom ook: overdress. Kleed je voor de functie die je beoogt, niet voor de functie die je hebt. Weg met die Nederlandse bescheidenheid en hop met dat pak, die jurk, die das, die schoenen, die pen, dat smartphonehoesje.
Het is net als met een date. Als je al een plaatje bent, hoef je het bijna niet meer in hun hoofd te stoppen.